Parcul National Muntii Rodnei a fost infiintat in anul 1932 si este o arie naturala protejata de interes national si international. Parcul a fost declarat Rezervatie a Biosferei, de catre UNESCO, in anul 1979.
Parcul National Muntii Rodnei este situat in nordul Carpatilor Orientali suprapunadu-se peste cea mai mare parte a Muntilor Rondei, pe teritoriul judetelor Bistrita-Nasaud si Maramures. Suprafata parcului este de 46399 hectare.
Muntii Rodnei au un peisaj glaciar deosebit. Aici se gasec Lacurile glaciare Iezer, Buhaiescu, Stiol si Lala. Flora si fauna se caracterizeaza prin diversitate specifica ridica, existand aici 3200 de specii.
Turistii care doresc sa vada narcisele salbatice din Masivul Saca o pot face calare, Administratia Parcului National Muntii Rodnei anuntand la sfarsitul lunii mai ca plantele au inflorit, iar mai multi cai de rasa de la Herghelia Beclean sunt dusi in zona pentru programul turistic.
Perioada de inflorire a narciselor este de doua-trei saptamani cel mult, asa incat si perioada in care se poate desfasura programul este destul de scurta.
Poiana cu narcise salbatice, situata la 1.600 de metri altitudine, in Masivul Saca din Muntii Rodnei, este monitorizata cu ajutorul unui sistem GPS, care le indica specialistilor evolutia, de la un an la altul, a suprafetei pe care cresc florile ocrotite prin lege.
Alte plante reprezentative ale zonei sunt: zambrul, opaitul Muntilor Rodnei, floarea de colt, smardarul ...
Fauna parcului este formata din urmatoarele specii: cocosul de mesteacan, capra neagra, marmota, rasul, pisica salbatica, ursul brun ...
Atractiile turistice sunt : Varful Pietrosul Mare; Poiana cu narcise din Muntele Saca, Izbucul Izvorul Albastru al Izei, Valea Cormaia, Cascada Cailor, Valea Aniesului, Taul Muced, Zavoaiele Bortucului, Lacurile Lala, Iezer, Buhaiescu, Stiol.
Pe suprafata parcului se afla urmatoarele zone :
* Rezervatia Stiintifica: Pietrosul Mare, Patra Rea si Bila - Lala
* Monumente ale naturii: Ponorul Batrana, Pestera si Izbucul Albastru al Izei, Poiana cu Narcise Valea Secii, Pestera din Valea Cobasel.
* Rezervatii naturale: Piatra Rea, Izvoarele Mihaiesei - 50 ha, Bila – Lala.
Acesul in parcul national se face pe linia ferata Salva-Rodna si din localitatile pe care le strabate: Telciu, Sangiorz Bai, Rebrisoara, Rodna.
Accesul in parc se mai face si prin Pasul Rotunda, Valea Vinului, Borsa, Carlibaba, Pasul Prislop, Valea Lalei din drumurile nationale DN17D; DN17C; DN18.
GO TO TOP^
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu