15 iulie 2010

Viitura pe Prut

Apele Romane avertizeaza ca viitura din Ucraina se va propaga in urmatoarele ore pe raul Prut, in sectorul Oroftiana-Radauti Prut, la statia Radauti Prut, fiind deja depasita cota de atentie. In prezent, sunt evacuate preventiv familiile din Radauti-Prut care au ramas in zona inundabila, dupa viitura din 2008.
Nivelul Prutului, la statia Cernauti, in zona ucraineana, este in acest moment in scadere. La statia Oroftiana, Prutul inregistreaza un nivel de 790 cm, cu 140 cm peste cota de pericol si tendinta este de crestere usoara. Cota prognozata la statia Oroftiana este de 810 cm, fata de 860 cm, cat s-a inregistrat in anul 2008.
"Viitura formata pe raul Prut va fi atenuata in acumularea Stanca-Costesti, acumulare care s-a comportat foarte bine din punct de vedere tehnic, pe perioada tranzitarii viiturilor anterioare (cu debite maxime de 1750 mc/s, 2020 mc/s si 2170 mc/s, incepand cu data de 22 iunie). In acest moment, cota in lacul de acumulare Stanca-Costesti este constanta de trei ore, fiind pregatita sa preia volumul suplimentar al viiturii care vine din amonte. Rezerva in lacul de acumulare este de circa 250 mil mc. de apa, iar debitul evacuat este de 830 mc/s si se va mentine constant in perioada urmatoare. Digurile din aval asigura tranzitarea in siguranta a debitului evacut din acumularea Stanca-Costesti", se arata in comunicatul ANAR.
Hidrologii au instituit, vineri dimineata, cod rosu de inundatii pe raul Prut, pe sectorul Orftiana - Radauti Prut (judetul Botosani), incepand de vineri, extinzand astfel avertizarea emisa in urma cu o zi, care era valabila pentru sectorul Stanca aval - Falciu aferent judetelor Botosani, Iasi si Vaslui si pe sectorul Sivita-Dunare al Prutului.
GO TO TOP^

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu